Læmmesæsonen er ovre for i år og det må være på tide at kaste det store overblik hen over en af årets travleste perioder. Fra tirsdag den 26. marts til mandag den 15. april – præcis 3 uger – fik jeg 26 lam. Gærdesmutte åbnede sæsonen med bravour og fødte firlinger uden den mindste hjælp fra min side. Og så er det ellers gået slag i slag.
To hold firlinger, to hold trillinger, seks par tvillinger og et enkelt enebarn – fra 11 seje får.
Èt enkelt lam klarede ikke skærene, delvis pga. medfødt ganespalte, og ét lam bliver flasket op af mig.
Der er 10 vædderlam og 16 gimmerlam, de 10 kom til verden med hjælp fra mig og de 16 kom uden – og der er 17 hvide lam og 9 sorte (Ja, jeg holdt vejret, da jeg talte sammen, for det kunne da være sjovt, hvis der også her var en 10/16-fordeling, men altså kun næsten).
Det er flot at få 26 levedygtige lam på 11 får. Det er jeg ret stolt af. Det er 2,4 lam pr får. Flere har kommenteret og sagt, at det da er en effektiv vædder, jeg har haft på besøg, men her må vi lige komme med en berigtigelse. Antallet af lam afhænger af fårene – og mig! Fårene lægger æg ned til befrugtning – og hvis de har det godt og deres krop tænker at med den mængde mad, så kan de klare flere,…. ja , så lægger de flere æg ned. Vædderen kommer så “bare” og befrugter dem. Det skal han naturligvis også kunne, men han kan altså kun befrugte de æg, der er der.
Vædderen bestemmer til gengæld helt og holdent om lammet bliver et vædder- eller gimmerlam. Fåret kommer med x-kromosomet, mens vædderen kommer sprøjtende med både x´er og y´er i sin sæd. Bliver ægget i fåret befrugtet af et y-kromosom, bliver det til et vædderlam (xy – en dreng), men er det x og x, der samles, bliver det et gimmerlam (xx-en pige).
Om det så er vædderen, fårene eller hvad, der gør, at så mange lam har ligge baglæns, sidelæns og mærkeligt i år, det ved jeg ikke – men heldigvis er det lykkes mig at være til stede i tide. Så en glad og tilfreds hobbyfåreavler ser tilbage på sæsonen.
Statistik
Skriv et svar