2015

IMG_7929I slutningen af 2014 fik jeg et læs overskuds-græskar af min bror. De gjorde stor lykke i fåreflokken. Jeg var spændt på, om jeg nu ville få gule får ….. men det fik jeg heldigvis ikke!

I februar sidste år var et får, Lys,  trillet om på ryggen – og døde af det – og det var lige ved at gentage sig i år. Men heldigvis nåede jeg ud til Terne i tide og fik hende vendt og stablet på benene. Pyha!
Og så gik forårsmånederne ellers hurtigt. Da kulden trak sig tilbage, begyndte jeg at klippe får – og ikke et øjeblik for tidligt viste det sig! Lammene kom præcist! Kardemomme måtte have dyrlægehjælp og mistede alligevel et lam, desværre. Blomst fik mælkefeber fordi hun manglede kalk i blodet (ja, man bliver ved med at støde på nyt), men ellers gik det fint med læmningerne!
Midt i det hele var jeg lige et smut i København til en MØ-koncert, som mit unge får MØ havde skaffet mig (læs mere her) – og fik imellemtiden 7 lam!
15 får fik dejlige lam 28 lam, der forår og forsommeren igennem nød livet på Bjerget. Det er altså et herligt syn med sådan en flok på marken.

Jeg blev kontaktet af en hyrdehund med fører, der gerne ville øve sig på at drive med får, så da det midt på sommeren blev tid til at dele flokken, var det med hjælp fra hyrdehund at vi drev lammene til andre græsmarker. Det var spændende at prøve.
Sommeren 2015 går ikke over i historien for sin varme – det var en grå og elendig sommer – og jeg var rasende! Men vanviddet blev heldigvis brugt konstruktivt en dag og jeg fik efter mange års venten endelig skåret et jernstativ fra det tidligere fåreskur ned og kørt væk. Der er ikke noget der er så skidt, at det ikke er godt for noget også!

I eftersommeren mistede væddelammene appetitten og efter undersøgelser af gødningsprøver, måtte hele striben af fåreflokke – vædderlam/gimmerlam/får – samles i fangfold og have en gang ormekur.
Da efteråret nærmede sig skulle der også træffes beslutning om, hvem der skulle blive på Bjerget vinteren over. Enya er blevet gammel og Sylfiden kom til at følges med hende. Hendes skøre sind gjorde udslaget! Det blev også det, der afgjorde hvem af de unge, der skulle blive, for jeg ville jo gerne beholde Enyas datter Anjou, men hun var så vild og derfor blev det Moët, der som den eneste “vin” blev tilbage på Bjerget.
Jeg besluttede, at få en del skind til garvning, så mange skind blev hentet efter slagtningen hos Gelstedslagteren.
Og så kunne efterårsroen falde over Bjerget og fårene kunne begynde at bygge op og glæde sig til vædderens komme. Det blev den samme vædder som sidste år – en gotlænder – og derfor tog Moët hjemmefra og var sammen med Terne og Kardemomme på besøg ved en venindes texel-vædder.

Året sluttede med et lille garn-eventyr. Jeg var kommet i kontakt med ejeren af “Sommerfuglen” i København og hun var interesseret i mit garn. Desværre blev det meget forsinket fra spinderiet, og det var lige ved at koste mig aftalen, men endelig kom det og jeg var i København og aflevere det. Det var en spændende afslutning på et godt år!

 

Læmninger: 15 får fik 28 lam = 1.87 lam i gennemsnit
Antal til slagt: 24 lam og 2 får
Antal får pr 1/11-15: 14
Navnetema: Vine. (Laurent, Perrier, Sauvignon, Blanc, Moët, Chandon, Merlot, Cliquot, Rosé, Dom Perignon, Gamay, Syrah, Brunello, Amarone, Ripasso, Grand, Cru, Cote du Rhone, Cote de Beaune, Mâcon, Malbec, Ruinart, Krug, Bollinger, Reims, Anjou, Pinot, Noir).