2014

Året begyndte – som det gamle var sluttet – med det højeste antal får i stalden. 15 dejlige damer, matroner og frøkener huserede i stalden: Enya, Kardemomme, Persille, Pyt, Cuba, Sylfiden, Blomst, Gro, Lys, Gauda, Myse, Gærdesmutte, Spurv, Terne og Blishøne.

Men ellers stod denne vinter lidt i foredragenes tegn. Jeg var afsted 3-4 gange i løbet af vintermånederne og det var spændende og hyggeligt. Folk var interesserede og synes det var sjovt at høre om alt det arbejde, der lå før garnet – og om de overvejelser jeg gør mig i forbindelse med min lille besætning.

En aften i februar kunne jeg pludselig ikke finde Lys, da jeg skulle fodre. Hun lå død nede på marken. Hun var trillet om på ryggen og havde ikke kunne kommet op igen pga. tyk mave, meget pels og hulning i terrænnet. Det kan får ikke altid tåle. Åh, det var trist – og med læmningerne lige for døren var det jo nærmest tre gode dyr jeg mistede.

Da foråret så småt meldte sig begyndte jeg at klippe fårene – og så kom lammene ellers myldrende! Nogle myldrede dog ikke så meget, men skulle have hjælp – mange lam lå ligesom med forbenene let bøjede, og så er det ikke let at komme ud. Heldigvis var jeg på pletten næsten alle gange. Men Persille nåede jeg ikke hjem at hjælpe og hendes kæmpestore vædderlam sad fast og døde desværre. Det var trist. Persille var helt slået ud! Overalt var der lam – og kun hun havde ikke noget at passe.

Årets navnetema var musikere, så store stjerner som DAD, Marie Key, Johnny Madsen og Julia Maria hoppede rundt på marken sammen UFo, Yepha, Quadron, Dickow, Oh Land og MØ m.fl.  25 levedygtige og energiske lam legede sig igennem en pragtfuld forsommer. Herlige dage. Og her på ét billeder er 14 får og 25 lam!
IMG_3823
Men midt i det dejlige forsommervejr skulle jeg nu pludselig til at være nervøs for mine får og lam. Der var vedvarende rygter om ulv i nærheden – og naturstyrelsen kunne bekræfte! Det var ikke rart. Gudskelov, har jeg endnu ikke haft sådan en karl på besøg. Lad det blive ved på den måde!
Til gengæld blev lammeflokken angrebet af blodorm. Det havde jeg ikke oplevet før og kendte ikke til. Jeg opdagede det på den triste måde, da DAD pludselig lå død på marken. Hele besætningen blev medicineret og der var heldigvis ikke flere, der døde.

Så da efteråret kom stod 22 flotte lam klar til slagt! Det blev også et farvel til Cuba. IMG_7496IMG_8092Få uger efter kom den nye vædder – en gotlænder – og en ny årscyklus kan tage sin begyndelse.

Pyt og de andre glæder sig til 2015

 

Antal får pr. 1.11.14: 15
Antal lam til slagt: 22 + 1 får
Navnetema: Musikere