Pyt

CHR-nummer: 00103                                   5.5.2009 –  7.10.2017                         Finuld/texel

Pyt på Sofies ryg

Pyt var en femling, født af en venindes finulds-får. Hun var så lille som et A4-papir og kunne knapt nå op til patterne. Jeg havde mine to yngste børn med ude at se disse fantastiske fem små lam og kunne mærke deres øjne bore sig ind i min ryg, da snakken kom ind på, hvorvidt den mindste ville klare sig.

Lille Pyt - én måned gammel

 

Jeg havde sagt, at jeg ikke ville have flere flaskelam. Jeg havde flasket 3 op, det måtte være nok! Men, men, men …..
Jeg havde også lige været til foredrag med Chris McDonald, der fortalte, at der var to udtryk på dansk han slet ikke kunne stå for. Det ene var “alt med måde” og det andet var “pyt”!
Så da venindens lam og får skulle på eng og kom for langt væk til de 2 daglige flaskers tilskud, flyttede det lillebitte gimmerlam på Bjerget. (Billede øverst: Pyt på ryggen af Sofie)
Da jeg spørger Søren, hvad den skal hedde, svarer han: Den skal da hedde Pyt!  Og intet kunne jo passe bedre!

IMG_7885Pyt var et fantastisk lille får! Hun skulle ikke have haft lam som 1-årig, synes jeg, fordi hun var så klejn, men det var altså ikke noget, jeg skulle blande mig i. Pyt fik sig snoet ind til vædderen på mystisk vis og fik et meget stort vædderlam. Det var hårdt for hende!
Men hun er sej og fik tre lam de næste to år. De lå lidt hulter til bulter begge gange og man skulle helst være i nærheden og hjælpe, når hun læmmede, men hun er fantastisk til at tage sig af hele styrken!
I 2013 lagde hun sig så lige og fødte firlinger, imens jeg spiste aftensmad! Lidt vildt! Hun klarede det hele flot – men det var hårdt for hende at passe fire lam. De sugede simpelthen alt ud af hende.
Jeg tror, det var godt for hende med “kun” to lam i 2014. De vejede til gengæld 5 kg stykket ved fødslen – og man kunne næsten stå og se på, at de voksede den første måned.
I 2015 kom også to vædderlam – denne gang af lidt mere almindelig størrelse! Og så 4 lam igen i 2016. Hun klarede det ret flot og kun fordi jeg alligevel var ude med sutteflasken fik Aya lige lidt hjælp!
I 2017 fik Pyt 3 store lam og for første gang, fik hun et dødfødt. Men der var heldigvis to levende – et hvidt vædderlam Gardermoen og det smukke sorte gimmerlam Bunad.
De var, som Pyts lam altid er, rolige og tillidsfulde og med smuk krøllet pels.
Hen over sommeren fik Pyt desværre en skade i sin skulder, som dyrlægen og jeg ikke kunne få repareret, og selv om jeg næsten ikke kunne få mig selv til det, så er det jo ens forbandede pligt, når man har dyr: at sørge for at de har det godt, og ellers tage konsekvensen deraf.
Så min søde lille Pyt drog med lammene til de evigt grønne og solbeskinnede græsmarker i oktober 2017

Kælepot nr.1, simpelthen så sød og produktiv som bare det: 21 lam på 8 år.
Pyt var yndlings!!

 

 

 

2010: 1 lam vædder
2011: 3 lam gimmer/vædder/vædder – Lys, Tus, Mørke
2012: 3 lam gimmer/gimmer/gimmer – Parmesan, Primadonna, Provolone
2013: 4 lam vædder/vædder/gimmer/gimmer – Storen, Lillen, Terne, Blishøne
2014: 2 lam vædder/vædder – UFO og Yepha
2015: 2 lam vædder/vædder – Pinot, Noir
2016: 4 lam vædder/vædder/gimmer/gimmer – Furat, Aswat, Fula og Aya
2017: (3) 2 lam (dødfødt vædder)/gimmer/vædder – Bunad, Gardermoen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *