Hyrdehund på besøg

IMG_0440Jeg er blevet kontaktet af en kvinde med hyrdehund. Hun ville gerne øve sig og træne sin hund i at hyrde får hos mig. Det lød jo spændende, men jeg har ingen erfaring på området, så vi aftalte ihvertfald at prøve.
Mine får har en dårlig hunde-oplevelse siddende i sig, så jeg var IMG_0441da lidt spændt på, hvordan de ville reagere. For efterhånden mange år siden – i 2007 – blev mine får angrebet af to hunde, og selvom det nu kun er Enya, der har oplevet det, sidder det i den grad fast i flokken. I flere år kunne jeg tydeligt se på flokken, hvis der gik en hund forbi på vejen. Og de unge får har lært den IMG_0442reaktion, selvom de ikke var med dengang. Men de sidste par år har de heldigvis slappet mere og mere af.
Der var nu ingen tvivl om, at de var meget opmærksomme, da der kom en hund i nærheden af folden. I løbet af et par sekunder var hele flokken tæt samlet og alle hoveder vendt i samme retning.
IMG_0445Dicte gik rundt med hunden i snor det første stykke tid, og fårene sprang afsted. Det var lige før det blev for meget for Pyt på et tidspunkt med al den motion. Det er hun åbenbart ikke i form til. Men efterhånden som fårene fandt ud af ,at der ikke skete noget, slappede de mere og mere af, og gik efterhånden bare afsted i IMG_0451samlet trop i stedet for at styrte afsted. Så blev hunden sluppet løs og Dicte styrede den velopdragede hund rundt i bløde buer bagved fårene. Når den kom for tæt, blev den lagt dæk, og lå der og ventede på tegn til at løbe videre. Sådan!
Da både hund og får var ved at være trætte efter 15 min intensiv IMG_0450træning, blev fårene ledt hen foran stalden og hunden lagde sig stille ned og holdt dem samlet der, mens vi fik en lille snak.
De var bestemt stadig meget opmærksomme, men nu også med en snert af nysgerrighed. Gærdesmutte (nederst til højre) var dog meget oppe på¨lakridserne og stod forrest i flokken og stampede hård i jorden med det ene forben. Vi prøver igen om en uges tid.

IMG_0464IMG_0458IMG_0466IMG_0469

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *